Welk seizoen zit jij in?

Nederland is officieel uit de recessie. Voor zover we hierin zaten tenminste. En ook al zaten we in een recessie, wat heeft dit dan met jou te maken? En met jouw bedrijf?

Als het goed is heel weinig.

Als het goed is heb je namelijk gezorgd dat het resultaat van jouw bedrijf niet afhankelijk is van de economische omstandigheden. Misschien heb je wel een anticyclisch product toegevoegd. Een product wat het juist heel goed doet in tijden van recessie. Bijvoorbeeld, een goedkopere oplossing voor iets wat veel mensen toch nodig hebben. Want in magere tijden is behoefte aan andere dingen dan in welvarende periodes. Het werkt net als met seizoenen, in de zomer eet je ijsjes en in de winter drink je warme choco. Het hebben van seizoenen is in Nederland normaal. Deze seizoenen zijn echter niet elk jaar hetzelfde qua temperatuur, neerslag & timing. En dat is soms best vervelend als je die winterjas nog niet had gekocht en de winter in ene haar intrede doet of wanneer je dat pondje teveel er nog niet af hebt en er is en plotselinge hittegolf.

Maar op de een of andere manier denken de meeste mensen, jij niet natuurlijk, dat seizoenen alleen in het weer voorkomen. Het is echter zo dat alles om ons heen seizoenen heeft. Je relatie, je carrière, je eigen leven en ja ook je bedrijf en de economie. Dat is heel natuurlijk. Alles heeft seizoenen en een levenscyclus. Ook jouw bedrijf. Wanneer je weet in welk seizoen, lees fase, jouw bedrijf zich in bevindt en wanneer je weet welke fase hierna komt, dan kan jij je tijdig voorbereiden. En verschillende scenario’s bedenken. En heb je de tijd om creatief te zijn en nieuwe mogelijkheden in de markt te zetten. Of de kosten te verlagen. Of juist ergens in te investeren zodat je kan oogsten wanneer je dit het hardst nodig hebt. Wat op dat moment maar nodig is.

Het goede nieuws is, dat jij je kan voorbereiden op deze seizoenen. Dan is het anticiperen op een vroege winter of natte herfst een stuk makkelijk.  Maar ja, voorbereiding en onderzoek naar de economische ontwikkelingen kost tijd en bovendien is dat niet je core-business. Denk je. Dat zou het wel moeten zijn!

Je hoeft hier geen bedrijfseconoom voor te zijn. En ook geen helderziende. Dat is zeker goed nieuws, niet waar? Het enige dat je hoeft te doen is weten wat die seizoenen of fasen zijn. En weten in welke fase jij met jouw bedrijf zit want dan weet je ook welke fase hierna komt. En dan weet je ook of de issues die je nu hebt abnormaal zijn of eigenlijk heel gebruikelijk voor de fase waarin je zit. Als je 1 ½ jaar bent dan begrijp je bijvoorbeeld wel alles maar je kan nog niet praten. Dat is enorm frustrerend maar ook heel normaal. Anders zou je een hoogbegaafd kind zijn. Kan je nog steeds niet praten wanneer je 5 jaar bent dan is dat niet normaal. En niet wenselijk. En de problemen waar je mee zat toen je puber was? Zou je nu nog zo wakker liggen van datzelfde probleem? Waarschijnlijk zou je het nu niet eens als een probleem herkennen en het gewoon oplossen.

Nu is mij niet verteld dat het heel normaal is dat ik een opstandige puber was en dat dit, hoogstwaarschijnlijk, vanzelf weer over zou gaan. Ook was ik mij er niet van bewust dat ik in mijn studietijd weer andere uitdagingen zou hebben en in het werkende leven ook. Als ik dit van te voren had geweten dan was dat wel fijn geweest. Want dan is het ogenschijnlijk onoverkomelijke probleem in een acceptabel en oplosbaar probleem veranderd. Dat voelt toch een heel stuk anders. toch? Had jij dit van te voren willen weten? Dat had een boel liefdesverdriet gescheeld!

Even terug naar real life:

In de trainingen en op de events die FLOW…. organiseert vertel ik meer over deze levensfasen. Voor bedrijven dan natuurlijk, want dat is waar ik expertise en ervaring op heb. En ik vertel natuurlijk nog veel meer interessante en nuttige dingen maar daarover in latere berichten meer. Ik vind het fantastisch om je te ontmoeten en mijn kennis met je te delen. Op een leuke manier en zodat jij je voordeel er mee kan doen.

Kom dus op Maandag 16 december om 18:00 uur in Amsterdam centrum naar het volgende event!! En doe nuttige en praktische kennis op in een leuke setting samen met andere ambitieuze en inspirerende ondernemers zoals jij. Tevens krijg je een introductie op het halfjaar-trainingsprogramma van FLOW….. Geef je snel op via het contactformulier of email (flow@businessboosts.nl) want er is slechts beperkte beschikbaarheid. En vergeet ons niet te liken op Facebook www.facebook.com/flowadvies !!

Love your business,

Kathleen

Be first to comment