Wie is de beste ondernemer, jij of Sinterklaas?

Sommigen stellen dat Sinterklaas een slavendrijver is, wij stellen dat de Sint een zeer succesvolle ondernemer is.

Ben jij net zo succesvol als Sinterklaas? En ben jij ook een echte ondernemer?

Ja, zeg je waarschijnlijk, “want ik heb mijn eigen bedrijf”.  Dat heeft er toevallig nu heel weinig mee te maken! De meeste mensen met een eigen bedrijf denken dat ze ondernemer zijn maar hebben in feite een baan binnen hun eigen bedrijf. En dat is een essentieel verschil! Doe je veel operationeel werk of ben je dagelijks actief bezig met de visie van je bedrijf ? Waarschijnlijk het eerste. Want dat is wat de meeste mensen die ondernemen doen. In plaats van de koers te bepalen en het team de race te laten varen ben je voortdurend zelf operationeel bezig. Of brandjes aan het blussen. Of problemen (met personeel) aan het oplossen. Is dit herkenbaar voor jou? Dan ben je (helaas nu) geen ondernemer maar dan heb je jouw eigen baan gecreëerd. En waarschijnlijk raak je gefrustreerd of ben je ontevreden. Kost je werk meer energie dan het je geeft en merk je dat je jouw talenten niet goed benut. Je kan veel beter, dat weet je zeker!! Je hebt nog zo veel ideeën en ziet zo veel kansen! Alleen…. Je hebt geen tijd om ze op te pakken. Dan ben je wat ze in het Engels noemen een “Business Operator”. Een “Business Owner” daarentegen is nauwelijks operationeel actief en heeft als primaire bezigheid de visie neerzetten van het bedrijf en kansen en mogelijkheden creëren en realiseren.

Sinterklaas is duidelijk een Business Owner. Hem zie je geen pakjes inpakken of met pepernoten strooien. Sinterklaas vertegenwoordigt het merk “Sinterklaas”met een paar optredens per jaar, onderhoud de contacten met steakholders als burgemeesters en pers, hij is de leider van de organisatie en laat de operatie verder aan zijn team met pieten over. Sinterklaas is een zeer succesvolle ondernemer! Het enige wat Sinterklaas niet goed heeft geregeld is dat hij geen exit-strategy heeft. Dat betekent dat zijn bedrijf niet kan voortbestaan zonder hem. Als Sinterklaas ziek wordt of dood gaat dan wordt het merk Sinterklaas niet meer geladen door zijn vertegenwoordiging en dat kan geen enkele piet van hem overnemen. Gelukkig bestaat Sinterkaas niet dus hoeven we ons hier geen zorgen om te maken. Maar stel nou dat Sinterklaas wel zou bestaan, wat kunnen we dan van hem leren in het succesvol ondernemen?

Waarom is Sinterklaas eigenlijk een goede ondernemer? Hier de top 10 zaken die de goede oude Sint goed voor elkaar heeft:

  1. Hij heeft een ijzersterk merk. Zo sterk zelfs dat andere wereldmerken zich met hem willen identificeren. Coca Cola heeft het concept van Sinterklaas gebruikt om hun eigen merk te laden en hebben zo Santa Claus, de grote concurrent van Sinterklaas, ter wereld gebracht.
  2. Hij is een cashgenerator voor andere merken een daarom wordt zijn volledige marketing door de retail en publieke omroep bedacht, betaald en uitgevoerd.
  3. Hij innoveert en gaat met zijn tijd mee. Je kan je eigen pakjes interactief bij de Sint bestellen en bij gebrek aan schoorstenen in deze tijd heeft hij 1 sleutel ontworpen die op alle huizen past.
  4. Hij luistert naar zijn klanten en weet echt precies wat zijn klanten willen hebben. Hij weet wie zijn core customer is en zijn klanten zijn echte fans. Ze staan al weken van te voren vol smart op hem te wachten en zingen hem uit volle borst toe.
  5. Hij heeft een leverbetrouwbaarheid van 100%. Ondanks alles wat er elk jaar mis gaat (kijk maar eens naar het Sinterklaasjournaal), heeft toch iedereen op tijd zijn of haar cadeautjes.
  6. Hij heeft altijd voldoende Cashflow. Hoezo recessie?
  7. Hij is een echte leider. Hij is duidelijk, heeft het overzicht & hij heeft zijn koers helder. Hij heeft voldoende autoriteit als leider maar is tevens zeer sympathiek.
  8. Hij kijkt alleen op hoofdlijnen mee en stuurt enkel bij wanneer nodig. Hij geeft het vertrouwen aan zijn team pieten om te zorgen dat alles weer goed komt.
  9. Hij investeert in zijn team door ze regelmatig te trainen en hen te respecteren met al hun bijzonderheden.
  10. Hij hoeft maar een paar weken per jaar te werken en kan de rest van de tijd genieten van het leven.

Wil je nog meer tips die Sinterklaas aan mij heeft doorgefluisterd? Schrijf je dan in voor de blog!

Love your business,

Kathleen

d51d846075e0e346123c1fe9ec127d0c

Be first to comment